...Nunc mollis ligula vitae nisl lacinia tempus

Muzej savremene umetnosti Beograd

JUL
9

Nakon Galerije NBS, Transformart galerije, KC Barake, internacionalnog Trijenala proširenih medija, Mali građanski razgovori u rukavicama održaće se u MSUB, 13. Jula u 19h.

Profesionalna bokserka i ragbistkinja Sanja Ristić i umetnica Isidora Fićović najavile su da će prebiti Vladimira Mojsilovića u boks-mečevima rodne ravnopravnosti.

Da li je umetnik spreman za izazov?

Nakon mečeva, publika će prisustvovati projekcijama prethodnih borbi u pokušaju da shvati motive umetnika.


To  nije prvi put da Mojsilović boksuje sa ženama koje su spremne da iskoriste svoja, ustavom garantovana prava i navuku građanske rukavice za boks. Izazov u rukavicama rodne jednakosti upućen je lezbijkama, feminističkom NVO sektoru, transrodnima, svima koji se osećaju kao žene - spremne da pokušaju da obore ovog umetnika!

Da li je umetnik otvoreno bacio rukavicu u lice građanima, institucijama, kulturnoj sceni, NVO sektoru ili, prema rečima umetnika, njegov rad ostaje u strogim građanskim okvirima?

Slikar i grafičar u rukavicama od 12 unci boksuje sa umetnicima, kustosima, ženama. Na juriš je osvojio kulturne institucije. Za svoje performanse tvrdi da imaju jasni civilni, umetnički, feministički i sportski okvir, uz poštovanje zakona. Boks je, kao bočanje ili šah, građanska kategorija. Melanholija, gnev, mržnja u strogim akademskim uslovima kulturnih ustanova i zvaničnih umetničkih manifestacija ustupaju mesto Ljubavi, koja se može iskusiti samo u ringu. Ja donosim ring u kulturne institucije, kaže Mojsilović.

Svako ko je bio spreman da ukrsti rukavice sa umetnikom, mogao je da učestvuje u Malim građanskim razgovorima u rukavicama. Mojsilović tvrdi da je boks u kulturnom prostoru iznuđena pasivno-agresivna reakcija koja se nametnula kao rešenje u skrajnutom i nevidljivom položaju umetnika, ali pre svega lični odgovor pojedincima koji čine umetnost i kulturu. Širenje vedrog duha i građanske ljubavi, nasuprot skrivenom društvenom nasilju u svakom obliku, kako umetnik tvrdi.


Ljubav građana škodi umetniku, ravnodušnost ga ubija. Mrzite umetnika! tvrdi Mojsilović, uz poruku Dogodine u SANU!