Ogledanja u prolazu

Kuća kralja Petra I

U brzini u kojoj obitavamo, izmaknute su jasne poveznice s njima, ponekad uhvaćene i usputne refleksije: ogledanje u prirodi, drugima, materijalnom ili prolaznom.

Pojam osećaja je danas postao vrlo neprecizan, iako može biti mnogo istančaniji nego što razum może biti oštrouman.
Viktor Frankl

Izlagači

Ivan Jovanović, Jelena Milo, Jelena Utješenović, Maja Milovanović, Vladimir Mojsilović, Dragan Siljanoski, Darko Stojkov i Nenad Glišić.

Distorzija samoogledanja, koncentrični krugovi nesvesnog, odrazi u izlozima koji žive svojim żivotima, odrazi u spontanom ili neočekivanom su autoportreti koji u kontinuitetu nadrastaju i definišu suverenost sopstvenog izvora, otiskuju se i prelivaju, nadrastaju, iznenadjuju, żive i menjaju se… u prolazu.

Reč umetnika

Društveno odgovorne kompanije su odgovorno počele da otpuštaju radnike, pa shodno svojim brigama za Čoveka, postalo im je neprijatno da proširuju svoje kolekcije i otkupljuju umetničke radove. NGO industrije za proizvodnju Uticaja postale su primamljive očajnim umetnicima i kuratorima sa novim vakcinarnim programom ubrizgavanja sveže love, pod uslovom da su neopterećeni pukim formalizmima poput morala, obraza.

Oni su svoje jadne pamflete instalirali u najznačajnije kulturne institucije, a opštenarodni krindž predstavili kao visoku angažovanu umetnost.
Srećniji među njima krckaju novac poreskih obveznika, a najsrećnije umiljato janje dvije majke siše, pod uslovom da pljuje majku Srbiju.

Možda nas SARS još nije pokosio, dok stojimo postrojano u zelenoj tranziciji, no neki manje vedri se plaše da će nas pandemija hipotermije u zimskim mesecima napokon dotući.
U toj situaciji u kojoj kovid redari stoje na braniku visoke kulture i po sebi odišu konceptualnim smislom, radovi Mojsilovića iz krunskog ciklusa korona cirkusa deluju gotovo optimistično. To je bilo ono srećno vreme policijskog časa kada ste ubeđivali Mojsilovića da će se sve to završiti do leta, pa posle idemo svi na Korčulu, Brač i Mljet. Tada ste se čudili što Mojsilović ne veruje; mislili ste da je lud kad je proročki govorio da će sve ovo duuuugo da traje…