Nakon Galerije Narodne banke Srbije, Transformart galerije, KC Barake, bio sam jedan od umetnika koji su otvorili internacionalno Trijenale proširenih medija. Tokom leta boksovao sam sa ženama u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Planiram MSUV, SANU boks sa još mnogo kritičara i umetnika koji imaju hrabrosti da se odazovu i nadam se da će mi visoke kulturne institucije izaći u susret. U okviru ovog projekta nastalo je više desetina multimedijalnih radova, zanimljivih posledica akademskog konceptualizma i primenjenog, društveno prihvatljivog građanskog nasilja, od kojih je za konkurs Ulusa za proširene medije izabrano deset radova u formatu video rada.

Prva runda

Poduhvat Mali građanski razgovori u rukavicama“ nastao je ubrzo nakon virtuelnog povezivanja sa prijateljima, kolegama, umetničkom publikom, kao i raznim specifičnim političkim grupama na fejsbuku. Ideja je bila da se oštra diskusija srpske fejsbuk zajednice, koja je pratila neke objave umetnika, nađe u publikaciji kao relevantna društveno-umetnička kritika na bojnom polju srpske umetničke zbilje. U prvom trenutku, naziv je bio metaforičan, odnosio se, zapravo, na pisanu reč i likovna dela. Otpočeo je oktobra prošle godine u Galeriji Narodne banke Srbije. Nažalost, nadležna Komisija za edukaciju je cenzurisala polovinu radova, a uz njih i najvažniji „proizvod“ ovih procesa, publikaciju. Katalog izložbe u NBS, sastavljen od razgovora na fejsbuku, nije zaveden kao publikacija i sklonjen je, iako je trebalo da predstavlja okosnicu izložbe. Mojsilović je odlučio da „Građanske razgovore“ uvede kao kontinuiranu umetničku praksu širenja građanskog nasilja i ljubavi, zadržavši ih u strogim građanskim okvirima ispitivanja, kako granica ličnih sloboda, tako i sloboda drugih. Autor je rešio da zauzme pasivno agresivan stav, da izađe iz „senke“ kako medijske, tako one koju tvore velikani umetničke scene i kritike.

Druga runda

Druga runda „Razgovora u rukavicama“, uz pitanje „Koja je cena građanskih razgovora? “ održala se u Transformart galeriji u decembru, gde je autor uz svoje radove koji su bili „sklonjeni“ iz postavke NBS, pozvao stručnu javnost, kustose, umetnike, da svoje mnjenje iznese u „ringu“ galerije, u pokušaju da „obore“ umetnika, te da se u građanskoj atmosferi boksa oprobaju sa Mojsilovićem van senovitih kuloara i umetnićkih ogovaranja. Ovom plemenitom pozivu su se odazvali Lazar Sakan, Saša Balanesković, Milan Ćuk, dok se Mario Vujičić, predstavnik Wiener Sdadtische kolekcije,a koji je obećao nokaut umetniku, nije pojavio. Pojavila se jedna hrabra ljubiteljka umetnosti, dr. Ružica Šulem, nakon čega nastaje ideja u Kaufman maniru, ideja „Ženskih razgovora“ . Razgovori su, zajedno sa izložbom, trajali jedan dan i bilo je četiri borbe koje su dokumentovane kroz kratke video klipove, uz najavu.

Treća runda

Treća runda „Ženskih građanskih razgovora u rukavicama od 12oz“ održala se u KC Baraka u januaru, autor je izazvao liberalno-feministički NGO sektor na građanski obračun, tako da svi pravni građanski okviri budu zadovoljeni. Uprkos izazovu, feministkinje iz teške kategorije nisu se odazvale „Rodnim studijama boksa sa Mojsilovićem“ Preko fejsbuka se oglasila odlučna profesionalna bokserka, rešena da ućutka umetnika, nakon čega je nastao dokumentarni kratki film.
„Nadam se da ćete pozitivno odgovoriti na ovaj dopis i prepoznati “Građanske razgovore u rukavicama” kao jedan od najsnažnijih i najuzbudljivijih umetničkih zahvata na našoj, uglavnom smrtno dosadnoj sceni“ napisao je Mojsilović u dopisu za Trijenale proširenih medija, u aprilu. Usledila je borba sa Šoksom, pesnikom i revanš susret sa bokserkom Sanjom Milosrdnim Anđelom, na otvaranju u Cvijeti Zuzorić, u nastavku „Rodnih studija“. Na press konferenciji, američki umetnik Loyd od 92 leta je jedini imao hrabrosti da prihvati izazov. Mojsilovićevi video-dokumenti su prikazani i u SKC, a u Cvijeti Zuzorić je održao i predavanje „Razgovori o Razgovorima“, uz projekciju video materijala.

Četvrta runda: MSUB

Ucrvljali matorci u institucionalnim foteljama i NGO bakice, NGO hipsteri tunjavi, privatni galeristi, dileristi, obojeni umetnici, žuti, crveni, crni, filantropi i kosmopoliti, lihvari iz aukcijskih kuća, bivši direktori kulturnih institucija- zelenaši, ljubitelji- kolekcionari, ispirači novca, akademski konceptualisti, omnipotentni Profesori, depresivni umetnici, smarači, beogradski levičari- davitelji, galerijski alkoholičari sa otvaranja, kulturni podvodači duginih boja, vajari, primenjeni heteroseksualni umetnici- vitezovi, feudalci u umetnosti, prevaranti i falsifikatori antikvari, umetnici koji su izlagali u Parizu, umetnici sa pedigreom, institucionalni umetnici sa posebnim potrebama, nezavisni umetnici- lobisti na Soroševom platnom spisku, umetničke prostitutke, umetnici Roze Luxemburg Salvahe, rođaci umetnika i kulturnih radnika, umetnici koji su izlagali u Veneciji, umetnici koji će tek izlagati u Veneciji, nepostojeća umetnička publika, komšije sa stavom o umetnosti, VIP lože sa otvaranja muzeja, Ministarstvo i Gradski sekretarijat kulture, kulturni radnici i umetnici- doušnici, evropski komesari, kulturni kompradori, incestuozno – nepotistički kulturni krugovi sa političkim uticajem, normalni umetnici- paćenici, blazirani kuratori koji prate svetske trendove, dobri, duševni umetnici, ostali, iskoristite pravo na rodnu ravnopravnost i osetite snagu sertifikovane Mojsilovićeve NLP metode, čke! Poziv vam je uručen!
Više o ovom događaju možete pročitati u članku.

Peta runda: UK Parobrod

Za Domovinu spremni

Broj boraca na sceni spremnih da ukrste rukavice sa Mojsilovićem pokazao se ograničenim. Korona je uzela svoj danak, sve bitne manifestacije otkazane, no Mojsiloviću maska još nije pala, a oduvek je nastupao u rukavicama! Umetnik je pribegao novoj metodi dugog i toplog grljenja svih koji nisu smogli hrabrosti da mu se suprotstave u ringu, uputivši prisutnima nežnost u ovim teškim vremenima otuđenja i nedostatka bliskosti među ljudima! U okviru programa Ljubav prema domovini, svojevrsne supstitucionalne terapije za otkazanu „Noć muzeja“, podelio je ljubav sa Dejanom Ristićem, Nikolom Radićem Lucatijem, Miroslavom Tasićem, Mihailom Alićem, Đorđem Aralicom...

TOP